Förändring av Österplana kyrkorum – En plats för måltids- och kulturturism

Syfte & Mål

Projektet syftar till att varsamt omvandla kyrkorummet i Österplana kyrka till en hållbar och mångsidig plats där kultur och måltider möts. Genom att anpassa det historiska rummet – med ombyggda kyrkbänkar till matplatser, förbättrad belysning och ljudmiljö – skapas en inbjudande miljö för mat, berättelser och lokala evenemang.

Satsningen bevarar inte bara kyrkans kulturella värde, utan öppnar upp för nya användningsområden som stärker den lokala landsbygdsturismen och lägger grunden för långsiktig verksamhetsutveckling. Med utgångspunkt i Kinnekulles rika natur- och kulturmiljö vill projektet:

Bevara och utveckla kulturarvet genom ny användning i samklang med kyrkans historiska karaktär.

Främja innovation och företagsutveckling inom kulturturism och måltidsupplevelser.

• Bidra till hållbar omställning genom att använda befintliga resurser och lokala samarbeten.

Stärka platsens attraktionskraft genom att skapa nya upplevelser på Österplana som gör det möjligt för besökare att stanna längre på Kinnekulle.

Förväntade resultat

Genom projektet skapas en flexibel inomhusmiljö för måltidsservering och kulturevenemang. Den konkreta förändringen av kyrkorummet innebär:

Kyrkbänkarna byggs varsamt om till flexibla matplatser – vi förkortar bänkarna till hälften och tillverkar matsalsbord av det återbrukade träet

Ljudmiljö och belysning förbättras för att passa samtal och evenemang – i taket monteras ett segeltyg som tillsammans med ny ljussättning förbättrar både akustik och allmänbelysning

Kyrkorummet får en ny funktion som möjliggör måltider, evenemang och aktiviteter i varierande skala, vilket främjar platsens långsiktiga användning och ökar tillgängligheten till kulturarvet för både lokalbefolkning och besökare

Projektet öppnar för nya samarbeten med aktörer inom kultur, mat och naturturism på Kinnekulle.

Finansiering

Projektet finansieras av Leader Nordvästra Skaraborg och Europeiska unionen.


Leader stöttar idéer som bidrar till lokal utveckling i linje med deras strategi och genomförs enligt leadermetoden – en metod som bygger på underifrånperspektiv, lokal förankring och samarbete mellan ideell, privat och offentlig sektor.